V Prešove budú testovať záujemcov o post euroúradníkov

10.11.2003 Celý región

Výberové konania na šesť úradníckych pozícií v centrále Európskej únie (EÚ) sa uskutočnia v Prešove v dňoch 26. až 28. novembra a 10. až 12. decembra t. r. I...
Výberové konania na šesť úradníckych pozícií v centrále Európskej únie (EÚ) sa uskutočnia v Prešove v dňoch 26. až 28. novembra a 10. až 12. decembra t. r. Informoval o tom 5. novembra na tlačovej konferencii v Prešove riaditeľ úradu Prešovského samosprávneho kraja Alexander Ernst.

Úrad vyššieho územného celku nie je bezprostredne zainteresovaný na priebehu týchto konaní, ale ako spolupracujúcu organizáciu si ho zvolil Európsky úrad pre výber pracovníkov (EPSO) v Bruseli.
Pohovory s testami sa uskutočnia v hádzanárskej hale na Baštovej ulici. Bruselský úrad si vyberal zo štyroch ponúk v Prešove, nakoniec sa rozhodol pre netradičné prostredie a to aj vzhľadom na to, že v prvom termíne by malo absolvovať konanie vyše 200 ľudí a v druhom ešte o 50 viac. Uskutočnenie výberového konania v Prešove bolo podmienené záujmom ľudí z regiónu východného a stredného Slovenska, ktorí majú bližšie do Prešova, ako do hlavného mesta SR.
Podobné testovanie záujemcov o prácu v inštitúciách EÚ sa uskutoční v rovnaké termíny na Slovensku ešte aj v Bratislave, ako aj v ďalších deviatich krajinách, pristupujúcich nových členoch EÚ.
Uchádzači, ktorí prejdú testami, sa dostanú do databázy EPSO a budú postupne pozývaní na ústne pohovory. Len záujemcovia z databázy EPSO budú neskôr odporúčaní na vybrané pracovné pozície do jednotlivých európskych inštitúcií. Prví úradníci by mali nastúpiť v máji 2004, teda po tom, čo sa SR stane riadnym členom EÚ.

(jj)
 

Vyberte región

mark